Houtsoorten

De algemene regel is, hoe harder het hout, hoe beter de klank. De hardheid en de dichtheid van de houtsoort, gaan bepalen hoe gelijkmatig het hout zal vibreren. Een gelijkmatige vibratie over het gehele oppervlak, zal zorgen voor een zuivere toon wanneer men op het drum vel slaat. Er zijn allerhande exotische soorten hardhout in de wereld en velen daarvan zijn harder dan wat men over het algemeen gebruikt. Vooraleer men een houtsoort als economisch haalbaar voor massa productie kan beschouwen, moet het goedkoop, makkelijk bewerkbaar, en aantrekkelijk zijn. De prijs van een houtsoort is in grote mate afhankelijk van de wereldwijde voorradigheid. Om een houtsoort gemakkelijk te kunnen bewerken, moet deze lange, rechte, en strakke nerven hebben, met weinig knoesten. Ook moet de dichtheid van het hout groot genoeg zijn, maar ook niet te groot, zodat het hout hard, sterk en makkelijk te bewerken is. Om er aantrekkelijk uit te zien, moet het hout beschikken over een mooie, duidelijke nerf structuur en poreus genoeg zijn om gemakkelijk vernis op te nemen.

Een aantal van de houtsoorten die aan bovengenoemde categorieën voldoen zijn onder andere Maple (Esdoorn), Birch (Berk), Beech (Beuk), Poplar (Populier), Ash (Es), en Mahogany (Mahonie). Van elk van deze houtsoorten zijn er meerdere ondersoorten, die in verschillende gebieden over heel de wereld worden geteeld. Elk van deze ondersoorten zal zijn individuele klank eigenschappen hebben, maar nog steeds voldoende op elkaar gelijken om onder dezelfde noemer te vallen. Zo zullen er bijvoorbeeld geen grote verschillen merkbaar zijn tussen Canadese Rots Esdoorn en Noord Amerikaanse Esdoorn. Dikwijls worden drumstellen die tot een lagere prijsklasse behoren gemaakt uit houtsoorten zoals Eucalyptus, Basswood (Lindehout), Tulipwood (Without). Omdat deze houtsoorten tonaal niet erg aangenaam klinken, combineren sommige merken hen met een fineerlaag uit Maple of Birch. Deze goedkopere houtsoorten worden enkel gebruikt om de prijs te drukken, dus verder valt daar weinig over te zeggen.

Maple en Birch zijn de twee houtsoorten waar de meeste drums uit worden gemaakt. Maple wordt meestal omschreven als een “warm” klinkende houtsoort met een evenwichtige frequentie respons. Terwijl men de klank van Birch eerder zal definiëren als “helder”, dit omdat Birch in vergelijking met Maple hogere frequenties produceert.

De eind conclusie is dat elke houtsoort op zijn eigen manier goed zal klinken, uw keuze zal dan ook eerder worden bepaald door wat de eigenlijke toepassing is die u voor ogen heeft en uiteraard ook uw persoonlijke smaak.

Maple

Birch

Mahogany

Bubinga

Walnut

Bamboo